Followers

Tuesday, March 26, 2013

#355 Personaliti Jenis Darah (9 Gambar)

sebenarnya kebelakangan ni aku sangat obses dengan satu teori yang dikemukakan oleh seorang penulis Jepun ni, dia kata setiap orang yang hidup di dunia ni mempunyai pelbagai personality disebabkan jenis darah kita yang berbeza

BACKGROUND STUDY:
so ada 4 jenis darah:

>darah A, B, AB, O

>AB adalah universal recipients and O adalah universal donor!

9 gambar credits to blog (http://lai-journeyoflife.blogspot.com/2012/01/info-personaliti-diri-mengikut-jenis.html)











#aku darah B..dalam komik ni banyak yang tak tepat..so terserahla kalau nak percaya..haha

#info penting: kalau nak start diet, bila kita consult dengan nutritionist, dia akan susun jadual makan kita mengikut jenis darah jugak :D

Sunday, March 24, 2013

#354 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 4

Hari ni dah packing2 barang nak balik, tiba2 KJ mintak semua berkumpul, mula2 nak kena habiskan bihun baki pagi tadi dan pastu ada sesi Lost and Faun...=.=

lost and faun..barang yang hampa tinggalkan macam colgate ka..shampoo mandi ka, spender ka semua kena rasa sorang sikit.=.=

yang peliknya, ada orang tinggal spender..tapi tiba2 ja hilang..hahaha cepat betulla ada orang ambik ni..tapi kami kena jugak boxer..KJ siap sapu lagi kat muka -.- sehh betui orang punya tu xmau mengaku..

*****

Lastly, aku rasa sangat terharu la dengan semua yang berlaku, tak kirala, sebelum semasa dan selepas BIG ni..

AJK aku si Feffah Kuilin ni memang banyak2 berjasa kot, sikit2 kertas kerja dah update, kna rejeck dia update lain..sampai diluluskan la..tq feffahhh!!!<<3333 font="">

lain2 AJK macam makanan, pengangkutan, kerohanian, semua banyk tanya aku pasal kerja depa..memang la kadang2 aku ni pon blur2 jugak tapi depa sangat2 percaya kepada aku ni yang buat aku agak tersentuh brai...aku bukannya sapa2 aku just orang yang nak buat kerja saja.

lantaklah hampa nak panggil aku boss ka..pengerusi ka..aku actually terasa la jugak, (maybe sebab aku slalu kena panggil gitu, so aku dah tak kisah dah) tapi janji kerja jalan dengan betul :) hati pun senang, takde masalah.hah

**cuma..kulit ni dah hitam bila mau elok balik aa...siap mengelupas lagi semua..dah lebih dah ni....

#353 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 3

hari ni memang best, tak akan kulupa memori merongkah ombak pantai merdeka

HARI KETIGA

bangun pagi dah lambat sebenarnya, dengan letih semalam pasang rakit pon tak habes lagi, kali ni pagi group aku nak test rakit kami tu, boleh sampai ke tak ke pantai merdeka.

actually aku duk kat tengah2 rakit, yela nak bagi stabil kan, kalau duk tepi nanti congek pulak..hehe
aku tak buat benda dayung2 ni, jadi itula sebab aku tak rasa letih sangat...duk tengah aku banyak menyanyi ja..sampai yang mendayung tu nak terjun tengah laut la dengar aku nyanyi..hehehe

aku mintak tukar tak mau so dayuunngg~~dayunggg~~hahaha bukan main lagi rakit kami, laju ag daripada rakit yang lain bro.

kami berakit ketengah laut pastu tambat la sesama rakit, masa tu kami kena terjun la kat tengah2, banyak gaya yang dipersembahkan oleh ketua jurulatih kami tu,...lompat depan la.lompat tepi la..lompat kebelakang la..semua aku try.. hehe tak semua, tapi ok la..~

time aku lompat tu...haha aku ingat lagi, selalunya lompat dalam swimming pool kan ada dasar, aku terjun2 cari dasar tak jumpa..hehe memang kecuakan aku di tengah lautan itu =.= sorry fobia laut tak hilang lagi bro.

dah puas melompat, kami kena tolak rakit ke pantai, dah senang dah kerja kami, just tolak2 ja ke pantai, time tu memang penat ka apa ka dah tak ingat dah, tolaakkk!!sampai ja kat pantai boleh makan...!! tolaakkkk hehe

makan tengahari pon sebenarnya aku xlalu sangat..yela baru ja main air. so jurulatih kami bagi 2 choice, nak jalan angkut rakit ka nak dayung melawan arus pantai ka..dahla time tu air pasang...=.=

rakit setempat la kami..neghehehehe dayung2 berhenti, dayung2 berhenti manala nak gerak weh..

setibanya kami didarat, hah lega brai..dah habeh rakit2 ni...tamau dah rakit kat mana2 lagi huhu

pusing punya pusing, malam tu ada malam kebudayaan,
aku dan beberapa grup gabung dan buat persembahan dikir barat..yang peliknya kenapa aku duk kat depan sekali, lindung orang belakang habeh..-.- itula kadang2 hidup ni apa yang kita mau tak selalunya kita dapat...

actually, time malam kebudayaan tu, depa siap buat bbq kambing lagi apa semua..memang syok..tapi bila aku eringat aku ni ada gout..so...sikit ja aku makan.. T.T

Thursday, March 21, 2013

#352 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 2

Aku bangun2 dari tidur, aku test kaki aku ni. gerak2 kekiri kekanan boleh je, alhamdulillah!~~ aku try jalan pulak. aik..dah okey? cepat gila. hahaha seronok la aku lepas tu, menyanyi2 aku g bilik mandi,hahaha

masa hari kedua ni pulak, aktiviti utama kami adalah trekking, KJ kami bahagikan setiap group LDK kepada dua, iaitu jalan satu, dan jalan 2..aku ambil jalan dua la, sebab jalan dua lebih senang darpada satu. selalunya bila aku trekking, aku akan cari satu kayu buat peneman. kayu ni fungsinya untuk balancekan badan aku ni, tak pon nak jadi penahan bila nak turun cerun,so banyak la manfaat bila aku dapat kayu sakti aku tu.hahahaha

serius rasa nak pitam bila panjat bukit macam ni..air dah habes bila sampai kat puncak.rilek2 dulu, kami masak thari kat atas puncak bukit tu. bukan main panas lagila masa tu..haih.nasib baik group aku tu pandai masak, nasi ok, lauk not bad, tembikai habis, haha tembikai yg paling cepat habis, sat2 makan, sat2 kunyah, sat2 lecturer mai nak test rasa..hahaha sesengall..

doh bereh makang2, turung la~ haa time ni seksa..air dah habis, badan aku dah overheat dah ni, terasa nak pitam dah tgah2 hutan ni hahaha masa turun tali yang terakhir skali tu, aku terlepas grip kat kaki, nasib baikla tangan aku duk gengam tali keselamatan tu.kalau tak KE LAUT aku hahaha

sampai final checkpoint, air sinki pun aku lanjan, dah tak tahan bro..lepak2 jap, baru segar :D

#ingat group satu lagi dah lama sampai..rupa2nya depa duk lepak kat kedai ABC masa perjalanan balik kem..-,- untunglaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~

malam tu, persediaan aktiviti air..esok tu kena berakit2 ke pantai merdeka. so malam ni kena bina rakit la bro.kena pulak time tu palang PVC panjang xcukup.damn son. dah mengantok2 ni boleh pulak ada problem mcm ni.haih hahahaha

bina jugakla, rakit mini turbo kami pon dah sedia, walaupon kecik, tapi not bad lah..hahaha

#tak test la malam2, letak tepi pantai, esok baru test, wuuu xsabar bro,..pukul 3 jugakla siap rakit, duk ikat2 tayar ke pvc tu bukan senang, palang pun xcukup, nijela yg boleh buat :D

#351 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 1

Alhamdulillah dah habeh pon BIG siri1/13 fasa 1 ni...dah cukup aku tak mau dah nak berakit melawan ombak.. letih dah berakit setempat ni bro hahaha

orait nak tulis refleksi sikit pasal program BIG Siri1/13 ni

hari pertama, masa baru2 sampai aku tak rasa yang benda ni stressful sebab tempat khemah kami ni terletak dekat dengan pantai, rasa macam tengah bercuti. rilek santai ja..

set khemah, siap2 mandi bagai, tiba2 kaki aku berasa sakit.. gile babeng jugak la time tu aku ingat cramp biasa ja..aku rilek dulu.. nak jalan pun sengal2 sakit..last skali aku xturun water confident..xpa2..try jalan lagi..Ya Allah pedihhhh!

tengah aku duk menunggu lecturer yang entah menghilang ke mana, aku duk ketaq dah ni,..sakit..nak mintak tolong kawan2, malas a nak kacau depa.. menyusahkan depa..so aku duk sorang2, dah 2 jam aku menunggu, takdak juga kelibat lecturer...

habes sesi water confident tu, aku gagahkan diri nak g mandi dgn solat magrib,.siksanya nk berjalan ambik baju..nak pi tempat mandi..pastu tukar baju..ambil wuduk dan solat!tapi nak wat guane ag kan, kena jugak push kaki ni.. tak boleh stay..sampai bila aku nk depend kepada pertolongan orang, kaki kiri aku sakit, tapi kaki kanan aku still ok.. so aku hinjut2 jela guna kaki sebelah ni jalan2..

time ni baru aku kenal btapa pentingnya ada member, tak kirala rapat ke xrapat, aku dapat tahu hatibudi masing2, @aiman muhd @vdee mithali ni dahla kecik2, offer nak carry aku..hahaha, kesian depa nak papah aku kesana kemari..haih..

siap solat, solah tu pun nak kena solat duduk..haih..segan dan tertanya2 gak aku ni.. xla, selalu solat berdiri, ni nak solat duduk pulak..awkward sikit...

bbrapa masa lepas tu baru aku dibawa ke klinik..

Doktor tu check darah aku..nak kata urat bukan..sebab bengkak dan panas2,..check2..dia kata, standard gout 7.2, darah aku dah 7.1 dah..sahh gout..holy crab !

lepas makan painkiller dengan ubat urat tu, aku dah boleh dah jalan sikit2.hehe Alhamdulillah... menganjing2 trainer semua pasal aku kena gout..-,- terima jela hahaha

ps:// haih..aku rasa menyusahkan sangat..terima kasih banyak2 kepada semua member2 yg tolong,.kalau takdak hampa, aku dah menyerah kepada takdir dah hari tu..haha :D..

Sunday, March 17, 2013

#350

Shadow of the day
(LINKIN PARK)


I close both locks below the window
I close both blinds and turn away

Sometimes solutions aren't so simple
Sometimes good bye's the only way

[Chorus]
And the sun will set for you
The sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you
[End Chorus]

In cards and flowers on your window
Your friends all plead for you to stay

Sometimes beginnings aren't so simple
Sometimes good bye's the only way

[Chorus]
And the sun will set for you
The sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you
[End Chorus]

#goodnight my friends, hopefully the sun rise up and brings new beginning to us :))

Thursday, March 14, 2013

#349 dulu,kini,dan selamanya

hari ni aku nak sembang2 ja dengan hampa semua,..apa yang aku sedar berubahnya diri aku dari dulu, kini dan harapannya di masa depan...

dulu
time aku giat menulis blog aku giat nak tarik follower, join contest sana sini, SEO bagai...tulis post ntah ape2 dan aku sendiri enjoy bila orang komen, mngelike dan bincang ttg post aku tu

kini..
aku lagi syok bila menulis blog yang simple2,..template pon dah sedia, buh lagu fevret dan merapu sorang2..penulisan aku dah lebih kepada benda yang aku minat dan kalau ada follower tu, kiranya macam credit la untuk aku meneruskan career ni hehe ayat2 aku dah tak macam time baru nak up dulu.. aku tulis simple2 just bagi mesej yang aku sampaikan tu terang dan jelas bro

dulu..
aku suka duk dengan kawan2 yang aku rapat ja..sebab time tu mak aku suruh memilih kawan,..tapi in the end, aku sedar yang banyak dalam dunia ni aku tak teroka habis..

sekarang..
aku nak lepak dengan semua orang, tak kirala, pakcik jaga gerai pasar malam ka, pakcik kantin ka, makcik cleaner bapak gengster,mat rempit semua aku lanjan ja.sebab apa? sebab aku dapat satu benda yang orang lain xdapat iaitu, experience... bila kita duk dengan orang2 yang baik2 saja, kita akan rasa diri kita terlalu baik dari semua orang, tapi bila kita duk dengan orang yang kurang baik..kita dapat tahu hati budi mereka..bukan semua perompak adalah born to be a perompak,. tapi ada sebab2 yang lain..:) tapi kena pandai jaga diri la bro..tak pasal2 terlibat dengan jenayah ka apa tu, kan satu hal :D

dulu
aku suka rendah2kan orang, cakap ikut sedap mulut aku saja..aku tak kira sebenarnya ko nak sakit hati ke ape..just jnji apa yang aku nak sampaikan tu biar kena batang hidung..haaaa~baru syok

sekarang
aku suka berfikir..fikir apa yang aku nak cakapkan..kadang2 bila dah banyak sangat berfikir, aku jadi malas nak bercakap hahahaha,terutamanya bila sembang ngn member, walaupon dia cakap benda yang merapu, aku dah tak boleh support dah dia cakap..hahaha malaih2..

dulu
kalau bab bab bercinta ni aku cukup tak minat....tak kirala kat sekolah ka apa,kalau aku lonely aku just chat kat facebook, dapat senang2..sorry to say but kat facebook la banyak orang yang mencari jodoh..so apa salahnya aku try once in a while kan..

sekarang
aku pikir yang bila bercinta ni.. aku bawak satu imej..kepada msyarakat, kpada agama aku..kadang2 memang la aku pun meroyan sekali dua sebab suuuukaaaa sangat kat seseorang tapi bila aku fikirkan, aku pon tak ready nak menikah..assignment pon tunggang langgang nikan nak menikah bagi makan anak bini, guane ustat?:) aku rasa biar rilek dulu..kadang2 hormon aku tak stabil tu yang macam2 aku fikir..dah bila dah stabil macam ni..aku janji dengan hati aku ni..

''rilek bro..study tak habis lagi.nanti bila cukup iman dihati aku akan ikat dia dengan tali pernikahan yg sah :D'' fwaaahhh tak boleh blah..~

cukup2 tu ja aku nak update dipagi hari ini..biarlah rahsia itu lekat dihati bro.:D

#tantrummm~

Wednesday, March 6, 2013

#348

Jitra-Minggu assignment melanda pelajar-2 IPG kampus darulaman, hanya beberapa orang sahaja yang terselamat daripada gelombang kerja yang bertimbunan manakala rata-ratanya cedera atau terbunuh akibat tekanan stress yang memuncak dan hanyut dibuai mimpi :D Kes ni tak dapat disahihkan kerana tak ada seorang pelajar pon yang membalas mesej, apakan di telefon bimbit mahupon di facebook twitter friendster dan myspace..

haih..apa nak jadi.. dahlah aku sibuk dengan assignment Literature , Gerko, BM, Tamadun Islam, tiba-2 ada komitment dengan program BIG ngn sukantara..

hal-2 BIG dah settle, tinggal assignment yang bertimbunan menunggu masa untuk dihantar :D i try to look things in the brightside of it. haha

#quote of the day: benda yang kita kadang2 rasa remeh adalah benda yang paling penting untuk kita pada masa depan :))