Followers

Thursday, February 21, 2013

#344 PS4

Ps4 merupakan keluaran produk terbaru Sony dalam franchaise Play Station(est Holiday 2013,December kot..). 

Dulu kita pernah tengok orang main PS1 game macam Digimon World, Harvest Moon bagai, PS2 start main game macam Shadow Of Collosus, Crash Bandicoot, PS3 special baru keluar tahun 2011 game macam God Of War, Heavy Rains yang special-PS-type(kiranya hanya PS console saja yang boleh main, Xbox PC version xda)


Dengan teknologi Blu Ray, Sony dah boleh mengelakkan berlakunya piracy terhadap dunia gaming. Blu Ray Disc yang selalunya dalam rm 300 ke rm400, ( berdasarkan harga game ori) tidak boleh di''burn'' atau ''cutpaste'' dengan mudah macam yang kita buat dengan CD DVD disc dulu dulu.(kena ada burner untuk Blu ray,tapi ada ka burner Blu Ray?)

Oleh tu, sebelum keluarnya PS4 kita bincang dulu sikit tentang specs and features yang dikeluarkan oleh Sony sendiri.
Sebelum ni, saya sendiri tak pernah tengok part specs kat console ( selalunya kalau nak riki henset baru gelabah nak tengok..hehe) tapi sekarang Sony dah start keluarkan specs untuk PS4.

MAIN PROCESSOR

CPU:8 cores ( the more the better)
GPU: AMD next generation (Sony laptop pun banyak guna AMD drpada Nvidia)

MEMORY:
GDDR5 8 GB (ok selalu kta tengok dalam laptop DDR ja kan? GDDR ni mainly untuk Graphic, the more the better, ada laptop GDDR5 8 GB tapi jarang orang nak pakai, sebab mainly untuk graphic processing)

COMMUNICATION

boleh ETHERNET, INTERNET dan BLUETOOTH( wireless joystick bro, xkan nak bluetooth lagu kot? hehe)

AV OUTPUT

standard HDMI, boleh sambung kat LCD, TV plasma korang :D

PRICING 

soon will be informed

RELEASED DATE

''holiday 2013'' (some say in December, some said will be earlier, kita pon tak taw...)

DESIGN AND MOCK UPS

banyak sangat, tak sure yang mana satu ni, tapi ni jela yang saya boleh bekalkan kepada korang.

controller siap ada touch screen kot..


ni febret aku ni.. hehe


sedikit refleksi:ps4 akan compete dengan xbox 720, sekarang ramai dah tak layan console sebab pc lagi cepat update graphic cards daripada console,( yang slalunya dalam 3-4 tahun) tapi yala console is for someone yang betul betul nak gaming, lagipon  bila kita install banyk sangat game dalam laptop satu hari meletop ke crash susah nak ganti, console tukar tukar cd je dah boleh play..pasal cd game ps4...siyes aku cakap,susah giler kot nak cari yang ciplak..hehehe goodluck and happy hunting..:D


No comments:

Post a Comment