Followers

Tuesday, December 31, 2013

#363

Assalamualaikum wbt

Dear readers,
Tak tau mood apa yg datang malam2 cenggini sampai boleh nak karang blog. Tapi rasanya mcam nak share sesuatu dengan readers, something yg tak semua yg tahu dan untuk sesetengah orang xmau ambil tahu.

Teori: Setiap individu berubah setiap 5 tahun. Betul ke bohong?

Baru2 ni, saya ada jmpa dengan kawan dari sekolah menengah. Tak tipu la, daripada buddies dulu sekarang dah macam stranger. One in the science course another in language. Tak bnyak yang sama nak buat sembang hnya mampu imbau kembali kenangan masa kat sekolah dulu mcm na.Kadang2 memori yg kita imbau tu, yang lawak untuk kita tapi tak lawak utk org lain.

Proceed.

Apa yg merunsingkan saya cuma, macam mana hubungan boleh jadi sangat jauh beza dalam masa 5 tahun? Pernah tengok cita The Vow? Macam mana dalam 5 tahun heroin tu boleh.. jumpa suami dia(channing tatum) dan berubah cara makan, cara hidp dia sampai tera tu.

In the end of story, everything happens 4 a reason. Macam mana kita hidup tak sama dengan org lain. Hubungan yg ada sekarang pon xsemestinya kekal sampai bertahun2 ( except if you are too awesome kan.) Jarak juga boleh mengubah seseorang, btemu dengan kawan2 baru masaalah baru..dan itu yg dipanggil a start of a new life.(bukan herbalife..kiki)

In the end though, its an art of life to let go. New things to come, new challenges to handle and more of it are coming every single year...

Dari sinila kita kena blajar, how to appreciate what we have before appreating something we had. A relationship, a friendship, a piece of jwelery or a valueable thing.

Happy new year. Have a great year 2014. May Allah bestow blessings upon us. Amin.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 30, 2013

#362

Assalamualaikum

Hi readers. Hari ni dah 31/12/13. Satu kaki di tahun 2013, sebelah kaki lagi ditahun baru. Persoalannya, kaki mana yang kita langkah di tahun baru ni. Kaki kanan ka kaki kiri? Adakah semua readers sibuk bikin satu lagi azam tahun baru, atau masih lagi konfius nak buat apa untuk tahun depan, bukan?.

Pergi melancong,hong kong, korea, japan. Beli ps4, dengan game2 yang baru,skriting mekap2 kereta. Ekjos broom2.. tak pon..nak tingkatkan produktiviti kerja, dapat kenaikan gaji, lagi best dapat bonus tahun baru , kasut baru, beli rumah kat Sri Hartamas(kat mana tu..) dan macam2 lagi kan.

This is how it works, we plan, Allah decides. Tapi hati2, bukan semuanya kita berserah kpada takdir, ada usaha ada ganjarannya. Saya tak mau olah banyak sebab kawe buke ustat demo, deh.

Senang cakap, usaha macam hidup 1000tahun , beramal macam mati esok hari. Ceeyy

Ps:// pagi2 buta dah ada renungan bersama. Dah2 tido2

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, December 25, 2013

#361

Assalamualaikum.

Hi readers. Sebelum kita menjejakkan kaki ke tahun baru, macam biasa, kita akan renung kembali pada saat-saat indah bersama kitkat sepanjang tahun 2013. Memang banyak kalau yang saya boleh bayangkan sekarang, ada yang gembira, ada yang kecewa dan ada benda yang kadang-kadang kita tak terfikir pon boleh berlaku.

Recap balik tahun 2013. aDa beberapa entry yang saya post sepanjang tahun 2013, sesetengah yang sangat bermakna dan ada yang buat saya rasa bersalah. Saya bukan blogger yang tegar yang kalau boleh tiap2 malam nk karang post panjang2 dan buat semua orang seronok membaca tapi saya cuba untuk buat sebaik mungkin. Saya nak tekankan kepada post mengenai A. Tiap kali saya bukak blog ni saya rasa bersalah. Bukan apa, saya tak pernah berani nak berjumpa depan-depan dengan A tapi saya boleh berani nak post bukan-bukan dalam blog ni. Saya tak tahu la A ada baca ke kawan-kawan dia baca ke. But yeah,.. Nothing hits me in the face yet, and I just want to say, I admire you and Ive stalked you, but now not anymore :D

Tolong baca keseluruhan blog saya kalau rasa tersinggung, i have never meant to do anything by writing bout you in this blog. So, I rest my case now.. Fuh lega rasanya bila dah bagitahu macam ni kan... hehe

So let 2014 comes to me with no more regret of 2013.!!



Monday, April 15, 2013

#360




Hajat hati pagi ni nak siapkan laporan PBS nak submit khamis ni, tapi tengok-tengok ke blogger.com jugak aku menapak. hahaha

Topic: Hidden talent

Fitrah manusia boleh dikatakan semua individu dilahirkan secara berasingan, xda yang keluar sekaligus la kan, hehe, most probably, each and single person have their own hidden talents or specialty.

For some of the reasons, kat dunia yang tak adil ni, ada jenis orang yang sangat berbakat dalam bidang musik, dalam bidang photography, study and academics, sports, games and many more. Ada yang mereka-II ni tak perlu bersusah payah nak study in order to get certain amount of greds in the exam. Main dota hampir separuh gila still dapat CGPA 4.0 mengikut pengalaman aku masa study kat UIA dlu.

and for 90% of people like us yang tak ada unborn talent macam tu, we need to work hard to strive. Bak kata pepatah melayu, yang bulat tak datang bergolek-II. and for some, they tried so hard untill they forget the meaning of life. ada yang menindas in order to be on the top, ada yang individualistik dan ada yang materialistik, bukan bermaksud nak duit saja tapi... pernah x dengar ayat ni...''buat something untuk dapat markah lebih,?? hehehe''

i noe it is a strategy, it is how humans in modern civilization are trying to survive in this rancah kehidupan, tapi isnt life is more than what is on the paper?

for me,
life is a journey of learning, acquiring and appreciating
what to learn? everything! learn how to cook, learn how to play, learn how to study, learn how to adapt, learn how to effectively communicate, that is a way of learning.

what to acquire? everything! acquire new things you have never had, acquire experiences, acquire the things you desire, acquire self respect, acquire people's respect and trust, that is my way of acquiring.

lastly, what to appreciate? everything! appreciate the knowledge you gained, appreciate the friends you have, appreciate the body Allah has given you, appreciate the other creatures that lives among you.. that is MY way of appreciating.

so,
in the process of life, we must work hard to get what we want, but dont be too full of yourselves. working hard is only part of it, you must have love, empathy, faith and some time to relax as well, All work makes Jack a dull boy you know? hehe

footnote: sometimes feel irritated by the way people are adapting, acting like angels to gain more attention from the others, being hypocrite is not one good example of a student. but who know? maybe im wrong.

#359


Why do you walk the path of others while you are the one who are controlling your life?- Far Cry 3

Wednesday, April 10, 2013

#358

sebelum ni kalau online facebook

log in-notification-tagg-tagg-tagg-comment-like-like-like-stalking-stalking-stalking-logout

sekarang

log in-notification-birthday notification-''hb''-post-like-like-logout

haha

like some wise man said, ''time,...is something that we have but never too many''

Sunday, April 7, 2013

#357 Goodluck BIG :)

Hari ni 8 April 2013, Isnin

Selalunya ramai orang yang tak suka dengan hari Isnin ni..kenapa? sebab Monday is the start of the work days la bro. Tapi today is different. The second batch of PISMP studnets went out for Bina Insan Guru.

Emptiness i found whenever i looked down the hallway in front of boys dorm, the usual hallway where She with the capital S walk by almost every single day, and today is just aint one. Maybe its just me, 3-4 days I have left IPDA for Big, no one ever gives a shit, but this time i felt ''empty''.

Laughter is the only thing i can do to cover the misery in my heart. Although me and Her have nothing going on but my stalker instinct are conflicting with my rational thinking.

Some might say im a total nuts, gila bayang or something similar to that, but I call it the Silent love la bro.haha, how in the world an ustazah can fall for me, a typical Malay boy? friends keep saying,.. ustazah pon ada perasaan, but its like heaven and hell la bro :D

Faintly laughing,

bt, I am totally in great fear.Why?

I used to fall in love soo deeply with a friend of mine, when declared as couples, then clashed because of triffles, me and the girl had lost contact like forever.

The pain is when you love someone so hard, but it gets greater when you try to let it go.

Enough explaining myself,.. 

footnote: This is not love, this is a not special feeling. i am not trustworthy to have your heart, even in few months I will not remember about you and will not be loyal to you. im not for you, You are terribly perfect.

Saturday, April 6, 2013

#356 The Black Angel

Sebenarnya, nilah buku yang aku tengah baca buat masa sekarang. aku beli buku ni secondhand, harga sepuluh ringgit ja kat kedai buku terpakai kat Komtar. haha, terkejut gakla tengok ada novel John Connolly kat situ, so aku beli je trus.

tengok2 buku ni kehilangan page 1-13..haha hampeh btui, naseb baikla ada internet, bolehla aku search page 1-13 tu.

hehe,

apa yang aku minat pasal buku ni adalah background dia dan language yang dia pakai kot. background story dia is more to detective and dark society, kalau anda peminat Dan Brown punya novel, i reccommend you guys to read this novel.

dark society, in this novel there is one small cult/ small group of people called the black angel, the person who posseses the card with the group logo on top of shall be given full assistance in anyway by the members. so in one of my favourite parte was the mother who is finding her daughter, Alice, who was an escaped porstitute in New York, possesed the card and went to search for the child. the story expands from there.

if compared to dan brown's artwork, dan brown mostly writes about Mason's and Templars (both are in the same cult if im not mistaken) and the story is mostly about exploring the secrets and hidden messages from the Mason's. As he wrote in the novel, Masons love their secrets. all five of the novels, angels and demons, davinci code, digital fortress, lost symbols, and deception(??) point are all about masonry. if you are a fan of secrets and Masonry, read them,!

language, i think both novels are using the simple english. However, there were times where jargons were used in describing different events. so even you are not Tesl students, you also can enjoy reading these novels. :D

How i fall in love in reading novels?

+ive never liked reading, neither studying,
+however, when i start to study about english, im just curious of how these authors use english in a proper way.
+so i start small, take up any kind of novel from the store and finish one.
+my first english novel was The Donor.. it was an interesting family oriented story, but it doesn't satisfy my hunger for knowledge.
+i brought the ''Nonstradamus Prophecies,'' and the ''Shift'' prefably because i was common with the name of nonstradamus and ''heroes'' television series :D both ended up suck balls and waste of the money
+ check the internet to find more stories, and finally caught up with dan brown.
+masonry eventhough it was like 2006, i enjoy reading about detective and secret societies. it might not just give me entertainment, but after reading them i can discuss about it with few of my classmates.
+then the black angel promisses to give me the same background of the story written by brown.


amzar like science fiction stories,and fantasies?
most girls in my class reads female authors books,...
some of them reads malay writers books,,....-.-

well im surrounded by bookworms here,..ROFLLOLLMAO!!~

Tuesday, March 26, 2013

#355 Personaliti Jenis Darah (9 Gambar)

sebenarnya kebelakangan ni aku sangat obses dengan satu teori yang dikemukakan oleh seorang penulis Jepun ni, dia kata setiap orang yang hidup di dunia ni mempunyai pelbagai personality disebabkan jenis darah kita yang berbeza

BACKGROUND STUDY:
so ada 4 jenis darah:

>darah A, B, AB, O

>AB adalah universal recipients and O adalah universal donor!

9 gambar credits to blog (http://lai-journeyoflife.blogspot.com/2012/01/info-personaliti-diri-mengikut-jenis.html)











#aku darah B..dalam komik ni banyak yang tak tepat..so terserahla kalau nak percaya..haha

#info penting: kalau nak start diet, bila kita consult dengan nutritionist, dia akan susun jadual makan kita mengikut jenis darah jugak :D

Sunday, March 24, 2013

#354 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 4

Hari ni dah packing2 barang nak balik, tiba2 KJ mintak semua berkumpul, mula2 nak kena habiskan bihun baki pagi tadi dan pastu ada sesi Lost and Faun...=.=

lost and faun..barang yang hampa tinggalkan macam colgate ka..shampoo mandi ka, spender ka semua kena rasa sorang sikit.=.=

yang peliknya, ada orang tinggal spender..tapi tiba2 ja hilang..hahaha cepat betulla ada orang ambik ni..tapi kami kena jugak boxer..KJ siap sapu lagi kat muka -.- sehh betui orang punya tu xmau mengaku..

*****

Lastly, aku rasa sangat terharu la dengan semua yang berlaku, tak kirala, sebelum semasa dan selepas BIG ni..

AJK aku si Feffah Kuilin ni memang banyak2 berjasa kot, sikit2 kertas kerja dah update, kna rejeck dia update lain..sampai diluluskan la..tq feffahhh!!!<<3333 font="">

lain2 AJK macam makanan, pengangkutan, kerohanian, semua banyk tanya aku pasal kerja depa..memang la kadang2 aku ni pon blur2 jugak tapi depa sangat2 percaya kepada aku ni yang buat aku agak tersentuh brai...aku bukannya sapa2 aku just orang yang nak buat kerja saja.

lantaklah hampa nak panggil aku boss ka..pengerusi ka..aku actually terasa la jugak, (maybe sebab aku slalu kena panggil gitu, so aku dah tak kisah dah) tapi janji kerja jalan dengan betul :) hati pun senang, takde masalah.hah

**cuma..kulit ni dah hitam bila mau elok balik aa...siap mengelupas lagi semua..dah lebih dah ni....

#353 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 3

hari ni memang best, tak akan kulupa memori merongkah ombak pantai merdeka

HARI KETIGA

bangun pagi dah lambat sebenarnya, dengan letih semalam pasang rakit pon tak habes lagi, kali ni pagi group aku nak test rakit kami tu, boleh sampai ke tak ke pantai merdeka.

actually aku duk kat tengah2 rakit, yela nak bagi stabil kan, kalau duk tepi nanti congek pulak..hehe
aku tak buat benda dayung2 ni, jadi itula sebab aku tak rasa letih sangat...duk tengah aku banyak menyanyi ja..sampai yang mendayung tu nak terjun tengah laut la dengar aku nyanyi..hehehe

aku mintak tukar tak mau so dayuunngg~~dayunggg~~hahaha bukan main lagi rakit kami, laju ag daripada rakit yang lain bro.

kami berakit ketengah laut pastu tambat la sesama rakit, masa tu kami kena terjun la kat tengah2, banyak gaya yang dipersembahkan oleh ketua jurulatih kami tu,...lompat depan la.lompat tepi la..lompat kebelakang la..semua aku try.. hehe tak semua, tapi ok la..~

time aku lompat tu...haha aku ingat lagi, selalunya lompat dalam swimming pool kan ada dasar, aku terjun2 cari dasar tak jumpa..hehe memang kecuakan aku di tengah lautan itu =.= sorry fobia laut tak hilang lagi bro.

dah puas melompat, kami kena tolak rakit ke pantai, dah senang dah kerja kami, just tolak2 ja ke pantai, time tu memang penat ka apa ka dah tak ingat dah, tolaakkk!!sampai ja kat pantai boleh makan...!! tolaakkkk hehe

makan tengahari pon sebenarnya aku xlalu sangat..yela baru ja main air. so jurulatih kami bagi 2 choice, nak jalan angkut rakit ka nak dayung melawan arus pantai ka..dahla time tu air pasang...=.=

rakit setempat la kami..neghehehehe dayung2 berhenti, dayung2 berhenti manala nak gerak weh..

setibanya kami didarat, hah lega brai..dah habeh rakit2 ni...tamau dah rakit kat mana2 lagi huhu

pusing punya pusing, malam tu ada malam kebudayaan,
aku dan beberapa grup gabung dan buat persembahan dikir barat..yang peliknya kenapa aku duk kat depan sekali, lindung orang belakang habeh..-.- itula kadang2 hidup ni apa yang kita mau tak selalunya kita dapat...

actually, time malam kebudayaan tu, depa siap buat bbq kambing lagi apa semua..memang syok..tapi bila aku eringat aku ni ada gout..so...sikit ja aku makan.. T.T

Thursday, March 21, 2013

#352 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 2

Aku bangun2 dari tidur, aku test kaki aku ni. gerak2 kekiri kekanan boleh je, alhamdulillah!~~ aku try jalan pulak. aik..dah okey? cepat gila. hahaha seronok la aku lepas tu, menyanyi2 aku g bilik mandi,hahaha

masa hari kedua ni pulak, aktiviti utama kami adalah trekking, KJ kami bahagikan setiap group LDK kepada dua, iaitu jalan satu, dan jalan 2..aku ambil jalan dua la, sebab jalan dua lebih senang darpada satu. selalunya bila aku trekking, aku akan cari satu kayu buat peneman. kayu ni fungsinya untuk balancekan badan aku ni, tak pon nak jadi penahan bila nak turun cerun,so banyak la manfaat bila aku dapat kayu sakti aku tu.hahahaha

serius rasa nak pitam bila panjat bukit macam ni..air dah habes bila sampai kat puncak.rilek2 dulu, kami masak thari kat atas puncak bukit tu. bukan main panas lagila masa tu..haih.nasib baik group aku tu pandai masak, nasi ok, lauk not bad, tembikai habis, haha tembikai yg paling cepat habis, sat2 makan, sat2 kunyah, sat2 lecturer mai nak test rasa..hahaha sesengall..

doh bereh makang2, turung la~ haa time ni seksa..air dah habis, badan aku dah overheat dah ni, terasa nak pitam dah tgah2 hutan ni hahaha masa turun tali yang terakhir skali tu, aku terlepas grip kat kaki, nasib baikla tangan aku duk gengam tali keselamatan tu.kalau tak KE LAUT aku hahaha

sampai final checkpoint, air sinki pun aku lanjan, dah tak tahan bro..lepak2 jap, baru segar :D

#ingat group satu lagi dah lama sampai..rupa2nya depa duk lepak kat kedai ABC masa perjalanan balik kem..-,- untunglaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~

malam tu, persediaan aktiviti air..esok tu kena berakit2 ke pantai merdeka. so malam ni kena bina rakit la bro.kena pulak time tu palang PVC panjang xcukup.damn son. dah mengantok2 ni boleh pulak ada problem mcm ni.haih hahahaha

bina jugakla, rakit mini turbo kami pon dah sedia, walaupon kecik, tapi not bad lah..hahaha

#tak test la malam2, letak tepi pantai, esok baru test, wuuu xsabar bro,..pukul 3 jugakla siap rakit, duk ikat2 tayar ke pvc tu bukan senang, palang pun xcukup, nijela yg boleh buat :D

#351 Bina Insan Guru Siri 1/13 Hari 1

Alhamdulillah dah habeh pon BIG siri1/13 fasa 1 ni...dah cukup aku tak mau dah nak berakit melawan ombak.. letih dah berakit setempat ni bro hahaha

orait nak tulis refleksi sikit pasal program BIG Siri1/13 ni

hari pertama, masa baru2 sampai aku tak rasa yang benda ni stressful sebab tempat khemah kami ni terletak dekat dengan pantai, rasa macam tengah bercuti. rilek santai ja..

set khemah, siap2 mandi bagai, tiba2 kaki aku berasa sakit.. gile babeng jugak la time tu aku ingat cramp biasa ja..aku rilek dulu.. nak jalan pun sengal2 sakit..last skali aku xturun water confident..xpa2..try jalan lagi..Ya Allah pedihhhh!

tengah aku duk menunggu lecturer yang entah menghilang ke mana, aku duk ketaq dah ni,..sakit..nak mintak tolong kawan2, malas a nak kacau depa.. menyusahkan depa..so aku duk sorang2, dah 2 jam aku menunggu, takdak juga kelibat lecturer...

habes sesi water confident tu, aku gagahkan diri nak g mandi dgn solat magrib,.siksanya nk berjalan ambik baju..nak pi tempat mandi..pastu tukar baju..ambil wuduk dan solat!tapi nak wat guane ag kan, kena jugak push kaki ni.. tak boleh stay..sampai bila aku nk depend kepada pertolongan orang, kaki kiri aku sakit, tapi kaki kanan aku still ok.. so aku hinjut2 jela guna kaki sebelah ni jalan2..

time ni baru aku kenal btapa pentingnya ada member, tak kirala rapat ke xrapat, aku dapat tahu hatibudi masing2, @aiman muhd @vdee mithali ni dahla kecik2, offer nak carry aku..hahaha, kesian depa nak papah aku kesana kemari..haih..

siap solat, solah tu pun nak kena solat duduk..haih..segan dan tertanya2 gak aku ni.. xla, selalu solat berdiri, ni nak solat duduk pulak..awkward sikit...

bbrapa masa lepas tu baru aku dibawa ke klinik..

Doktor tu check darah aku..nak kata urat bukan..sebab bengkak dan panas2,..check2..dia kata, standard gout 7.2, darah aku dah 7.1 dah..sahh gout..holy crab !

lepas makan painkiller dengan ubat urat tu, aku dah boleh dah jalan sikit2.hehe Alhamdulillah... menganjing2 trainer semua pasal aku kena gout..-,- terima jela hahaha

ps:// haih..aku rasa menyusahkan sangat..terima kasih banyak2 kepada semua member2 yg tolong,.kalau takdak hampa, aku dah menyerah kepada takdir dah hari tu..haha :D..

Sunday, March 17, 2013

#350

Shadow of the day
(LINKIN PARK)


I close both locks below the window
I close both blinds and turn away

Sometimes solutions aren't so simple
Sometimes good bye's the only way

[Chorus]
And the sun will set for you
The sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you
[End Chorus]

In cards and flowers on your window
Your friends all plead for you to stay

Sometimes beginnings aren't so simple
Sometimes good bye's the only way

[Chorus]
And the sun will set for you
The sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you

And the shadow of the day
Will embrace the world in grey

And the sun will set for you
[End Chorus]

#goodnight my friends, hopefully the sun rise up and brings new beginning to us :))

Thursday, March 14, 2013

#349 dulu,kini,dan selamanya

hari ni aku nak sembang2 ja dengan hampa semua,..apa yang aku sedar berubahnya diri aku dari dulu, kini dan harapannya di masa depan...

dulu
time aku giat menulis blog aku giat nak tarik follower, join contest sana sini, SEO bagai...tulis post ntah ape2 dan aku sendiri enjoy bila orang komen, mngelike dan bincang ttg post aku tu

kini..
aku lagi syok bila menulis blog yang simple2,..template pon dah sedia, buh lagu fevret dan merapu sorang2..penulisan aku dah lebih kepada benda yang aku minat dan kalau ada follower tu, kiranya macam credit la untuk aku meneruskan career ni hehe ayat2 aku dah tak macam time baru nak up dulu.. aku tulis simple2 just bagi mesej yang aku sampaikan tu terang dan jelas bro

dulu..
aku suka duk dengan kawan2 yang aku rapat ja..sebab time tu mak aku suruh memilih kawan,..tapi in the end, aku sedar yang banyak dalam dunia ni aku tak teroka habis..

sekarang..
aku nak lepak dengan semua orang, tak kirala, pakcik jaga gerai pasar malam ka, pakcik kantin ka, makcik cleaner bapak gengster,mat rempit semua aku lanjan ja.sebab apa? sebab aku dapat satu benda yang orang lain xdapat iaitu, experience... bila kita duk dengan orang2 yang baik2 saja, kita akan rasa diri kita terlalu baik dari semua orang, tapi bila kita duk dengan orang yang kurang baik..kita dapat tahu hati budi mereka..bukan semua perompak adalah born to be a perompak,. tapi ada sebab2 yang lain..:) tapi kena pandai jaga diri la bro..tak pasal2 terlibat dengan jenayah ka apa tu, kan satu hal :D

dulu
aku suka rendah2kan orang, cakap ikut sedap mulut aku saja..aku tak kira sebenarnya ko nak sakit hati ke ape..just jnji apa yang aku nak sampaikan tu biar kena batang hidung..haaaa~baru syok

sekarang
aku suka berfikir..fikir apa yang aku nak cakapkan..kadang2 bila dah banyak sangat berfikir, aku jadi malas nak bercakap hahahaha,terutamanya bila sembang ngn member, walaupon dia cakap benda yang merapu, aku dah tak boleh support dah dia cakap..hahaha malaih2..

dulu
kalau bab bab bercinta ni aku cukup tak minat....tak kirala kat sekolah ka apa,kalau aku lonely aku just chat kat facebook, dapat senang2..sorry to say but kat facebook la banyak orang yang mencari jodoh..so apa salahnya aku try once in a while kan..

sekarang
aku pikir yang bila bercinta ni.. aku bawak satu imej..kepada msyarakat, kpada agama aku..kadang2 memang la aku pun meroyan sekali dua sebab suuuukaaaa sangat kat seseorang tapi bila aku fikirkan, aku pon tak ready nak menikah..assignment pon tunggang langgang nikan nak menikah bagi makan anak bini, guane ustat?:) aku rasa biar rilek dulu..kadang2 hormon aku tak stabil tu yang macam2 aku fikir..dah bila dah stabil macam ni..aku janji dengan hati aku ni..

''rilek bro..study tak habis lagi.nanti bila cukup iman dihati aku akan ikat dia dengan tali pernikahan yg sah :D'' fwaaahhh tak boleh blah..~

cukup2 tu ja aku nak update dipagi hari ini..biarlah rahsia itu lekat dihati bro.:D

#tantrummm~

Wednesday, March 6, 2013

#348

Jitra-Minggu assignment melanda pelajar-2 IPG kampus darulaman, hanya beberapa orang sahaja yang terselamat daripada gelombang kerja yang bertimbunan manakala rata-ratanya cedera atau terbunuh akibat tekanan stress yang memuncak dan hanyut dibuai mimpi :D Kes ni tak dapat disahihkan kerana tak ada seorang pelajar pon yang membalas mesej, apakan di telefon bimbit mahupon di facebook twitter friendster dan myspace..

haih..apa nak jadi.. dahlah aku sibuk dengan assignment Literature , Gerko, BM, Tamadun Islam, tiba-2 ada komitment dengan program BIG ngn sukantara..

hal-2 BIG dah settle, tinggal assignment yang bertimbunan menunggu masa untuk dihantar :D i try to look things in the brightside of it. haha

#quote of the day: benda yang kita kadang2 rasa remeh adalah benda yang paling penting untuk kita pada masa depan :))

Wednesday, February 27, 2013

#347 hari ni..

Alhamdulillah untuk hari ini,

tak semua yang kita rancang menjadi, sebab kita yang merancang Allah yang menentukan :)

tapi setiap perancangan yang kitabuat hendaklah sekurang-kurangnya dibuat bincang..bukan terus berubah secara drastik. inilah yang aku dapat belajar dari tapuk pimpinan orang-orang yang lama, bila dah berkuasa ingat semua orang kita boleh kawal..

apa yang aku nak cuma kalau boleh semua orang berpuas hati, tak kirala kau cikgu atau murid, orang atasan atau bawahan, setiap peringkat patut diberikan hak yang sama, tapi aku dahulukan yang bawahan, insyaAllah jika tiada berubahnya niat ini.

mengajar bukan sahaja dalam kelas atau buku teks, tapi secara coup de tat juga boleh mengajar sesetengah pihak. kalau semua jawatan kau nak pegang, kau tak boleh nak fokus kat satu, jadi.. bagi komitmen kau satu per satu, jadi apa yang kau rancang jadi yang terbaik..!

itu prinsip aku, bukan niat dendam atau dengki tapi aku nak ajar kau supaya pandai meletakkan prioriti.. kenapa kau bertindak kerana orang atas? adakah kau takut bersuara? kenapa kau menjadi ketua kalau tak petah bicara?

tersentap terkilan apabila orang bawahan berbicara, siapa kau?tinggi sangatkah kau sampai tak mendengar cakap kami?

kami orang bawahan, golongan diperkudakan oleh setengah pihak, ada satu perubahan jangan drastik, bincang dan rancang bersama, itu konsep ukhwah. tiap tiap hari belajar agama kau masih belum paham ya?

baru cubit sikit saja, belum tampar tampar, kau dah nak beralah? jangan. kau harus ingat kami bukan apa apa. kami tak benci anda, cuma tak bersetuju. cara kami adakah salah, tidak tapi hanya mencari kebenaran.

spuluh jari disusun rapi tanda aku sendiri meminta maaf, niat aku bukan membuat musuh tapi mengajar bakal khalifah dunia.

Tuesday, February 26, 2013

#346


Hanya mampu terdiam, tatkala persepsi dan influensi luaran menceroboh pandangan, mencacatkan fikiran.

Kita manusia biasa, tak semua semudah yang kita sangka, walaupun mudah pada luarannya, tapi dalaman begitu kompleks.

Bukan cinta yang aku bincangkan tapi isu kredibiliti dan tanggungjawab,

bak kata orang lama-lama, bulat air kerana pembentung, bulat kata kerana muafakat,

bersifat terlalu optimis dan terbuka prinsip diriku,

malas aku ingin huraikan kerana bicara ini sangat sensitif bagi diriku

sebagai khalifah, sebagai orang memegang amanah...

Ya Allah terimalah pilihanku ini sebagai satu pilihan yang diredhai..

bukan kekecohan yang daku pinta, tapi atas dasar mengajar.

mengajar sesetengah manusia yang
meninggalkan orang lain menjadi teraniaya..
menegakkan keadilan dan hak kesamarataan, bukan kerana malas atau dendam...

:))

#345

Happy Birthday to u bro, Wafi Halim,!!

Walaupon perangaimu kadang-kadang buat orang meluat, menyampah, malas, tapi tanpa gelak ketawa dan benda gila yang hang buat, kami kadang kala kesunyian bro hahaha

todia...

Selamat hari lahir ke 20, semoga Allah memberkati dan melimpahi rahmat kepada kamu :D

#nohomo #bromance

Thursday, February 21, 2013

#344 PS4

Ps4 merupakan keluaran produk terbaru Sony dalam franchaise Play Station(est Holiday 2013,December kot..). 

Dulu kita pernah tengok orang main PS1 game macam Digimon World, Harvest Moon bagai, PS2 start main game macam Shadow Of Collosus, Crash Bandicoot, PS3 special baru keluar tahun 2011 game macam God Of War, Heavy Rains yang special-PS-type(kiranya hanya PS console saja yang boleh main, Xbox PC version xda)


Dengan teknologi Blu Ray, Sony dah boleh mengelakkan berlakunya piracy terhadap dunia gaming. Blu Ray Disc yang selalunya dalam rm 300 ke rm400, ( berdasarkan harga game ori) tidak boleh di''burn'' atau ''cutpaste'' dengan mudah macam yang kita buat dengan CD DVD disc dulu dulu.(kena ada burner untuk Blu ray,tapi ada ka burner Blu Ray?)

Oleh tu, sebelum keluarnya PS4 kita bincang dulu sikit tentang specs and features yang dikeluarkan oleh Sony sendiri.
Sebelum ni, saya sendiri tak pernah tengok part specs kat console ( selalunya kalau nak riki henset baru gelabah nak tengok..hehe) tapi sekarang Sony dah start keluarkan specs untuk PS4.

MAIN PROCESSOR

CPU:8 cores ( the more the better)
GPU: AMD next generation (Sony laptop pun banyak guna AMD drpada Nvidia)

MEMORY:
GDDR5 8 GB (ok selalu kta tengok dalam laptop DDR ja kan? GDDR ni mainly untuk Graphic, the more the better, ada laptop GDDR5 8 GB tapi jarang orang nak pakai, sebab mainly untuk graphic processing)

COMMUNICATION

boleh ETHERNET, INTERNET dan BLUETOOTH( wireless joystick bro, xkan nak bluetooth lagu kot? hehe)

AV OUTPUT

standard HDMI, boleh sambung kat LCD, TV plasma korang :D

PRICING 

soon will be informed

RELEASED DATE

''holiday 2013'' (some say in December, some said will be earlier, kita pon tak taw...)

DESIGN AND MOCK UPS

banyak sangat, tak sure yang mana satu ni, tapi ni jela yang saya boleh bekalkan kepada korang.

controller siap ada touch screen kot..


ni febret aku ni.. hehe


sedikit refleksi:ps4 akan compete dengan xbox 720, sekarang ramai dah tak layan console sebab pc lagi cepat update graphic cards daripada console,( yang slalunya dalam 3-4 tahun) tapi yala console is for someone yang betul betul nak gaming, lagipon  bila kita install banyk sangat game dalam laptop satu hari meletop ke crash susah nak ganti, console tukar tukar cd je dah boleh play..pasal cd game ps4...siyes aku cakap,susah giler kot nak cari yang ciplak..hehehe goodluck and happy hunting..:D


Tuesday, February 19, 2013

#343

Sebenarnya aku takut nak share blog ni kat public, sebab banyak benda dalam ni yang aku ,...kalau boleh taknak share kat semua,..

hahaha
tapi nak wat macam na, at least i want someone, at least SOMEONE..to read it, appreciate it and comment it la kan, hahaha

at least the message delivered la..what message? I dont know hahaha
satu benda yang aku paling nak takut adalah bila aku post pasal someone, dan DIA BACA,..pandangan dia dekat aku dah pelan-pelan berubah bro.. :/

xtahula samada ni just a hunch or im just feeling sensitive all over myself..:)

DIA yang aku maksudkan tu.. baru-baru ni aku ada jumpa..but, sekali imbas je la. DIA tak macam dulu dok.. slow-slow aku nampak dia cuba larikan diri bila nampak aku..(TT__TT) 
tula ter demoralized sikit...

ps:/ haritu, time die bagi manifesto tu aku tgk..xpaham sikit habuk :D aku xmain politik-politik ni.. kotor :P

#342

Dah start latihan rumah sukan Hijau (Panglima) hari ni.. penat la siak dah lama tak bersukan.. asyik terperuk tengok laptop ja kot petang-petang ni,,,

lontar peluru, sukan untuk budak-budak gemok..hahahaha

takla, tapi sukan ni jela aku boleh pergi pon,..100 meter, 400m, 4x400m,4x1000m memang tak bolehla..
lompat2 pon berat nak wat macam mana..wkwkwkwkwk

ps:agaknya tercapai tak impian aku nak dapat pingat tahun ni,?? haih, tak confi la tapi I''ll try my best la bro :)

Friday, February 15, 2013

#341 Perihal Diri

Assalamualaikum, salam sejahtera,salam 1malaysia,salam Kedah sejahtera

  

Nama: Muhammad Khairul Arif B Muhd Radzi (boleh panggil Arip, Khairul, Krul)

Umur: 21 tahun (7 hb Ogos 1992)

Alamat: 35, Jln Sepilai, Tmn Maktab, Kulim

Siblings: 2/3 Seorang Kak Yong dan seorang Abang Cik hehe

No H/P: 012-480++++

Pelajaran: UPSR (2005)
                   PMR (2007)
                   SPM (2009)
                   Universiti Islam Antarabangsa- Foundation of Engineering (2010-2011)
                   PPISMP Semester 1 IPGKDA (Jun 2011-Dis 2012)
                   PISMP Semester 1 IPGKDA (Jan 2013- )

Hobbies: Drawing (walaupon tak sehebat mana)
                Kareoke!!!
                Play guitar (ok, bolehlah sikit-sikit...buat jiwang-jiwang..~)
                Cooking...when starving
                Photography...minat photographing tapi cukup penyegan nak meng-edit
                Blogging....asal boleh..



''If You Want To Make Enemies, Try Making Something New''
+++++++++++++++++++++++++

Besties Corner

Syafiq Amirul the Thinker!

Mohd Danial the Muscularr!!

Raja Muhd Fairuz the Botak!!

Shafeeq Hisyam the Sweetest guy? haha joking bro
Fathin Atiqah the Tintin?

Syuhada Shukri the Secret Recipe!!


Muhd Awais Abd Halim the MODEL!! cun beb! :D



Iqwan Zarif the Lost CONTACT -___-



''You really know someone when uve been with them like forever!!''
++++++++++++++

BUDDIES IN IPGKDA

Wafi Halim (aik awat bold italic ni?)


Amzar Annuar

Al Hafiz Sabri

Muhamad Alif Firdaus

Bro Zack hahaha


 ''Do you know what ship will never sink? Friendship.''
++++++++++++++++++++++++++

ps: Alhamdulillah, tang mana aku pi pon mesti ada memember yang menemani.. walupun takla ramai macam kau hado tu tapi ok la hehe

pss:aku ada satu ''sifat'' yang kurang best la,..aku suka memilih kawan,..aku tak boleh blend in dengan semua jenis orang, just yang tertentu saja yang boleh ngam.. tu kadang-kadang aku terfikir..aku ni sombong jugak sebenarnya :P

Thursday, February 14, 2013

#340 Kisah BENNARR!

KISAH BENARRRR!!!
assalamualaikum,
tolong bacew sampai habes..


cerita benar:

saya ada sorang adik
dia pemalas
suka tidor lambat dan tak suka baca buku.
dia suka makan dan tengok tv memanjang..

dia tak suka pergi sekolah..
1 minggu ni  dia ponteng sekolah..
kenapa?
apa yang tak best g skolah?

saya dah banyak kali nasihat dia
tapi dia tanak dngar..
ayah dah banyak kali rotan dia..
tapi dia tetap keras paler..

kami buntu..
satu hari..
ayah kami telefon cikgu
tanya pasal adik saya

ada orang buli ke?
ada orang kacau ke?
cikgu mengajar tak elok ke??

cikgu terkesima..
ayah mengunggu jawaban cikgu...
lalu..
cikgu pun jawab.



"sekarang cuti tahun baru cina lah pakcik.."

#339


BACK to work....

#338

Dalam tengah tunggu nak pergi solat Jumaat ni, tergerak jari-jari ini nak menulis blog.


Tinggal 2 hari ja lagi nak start kelas balik. Sebenarnya aku tak kisah sangat dengan kelas, sebab kelas is fun,( dahlah kejap2 je, tengok sejam dua jam habis.. petang tido) tapi dengan bekalan assignment yang sangat melampau2 membuatkan aku takde semangat nak mengharungi hari esok..(dramatik music~)


heh

Kalau sekali dapat assignment tu, sampai 3-4, nasib baikla takdak yang kena hantar sekaligus, kalau tak da lama aku resign~haha macam bole.


But the good thing is...

For the last few weeks, aku tiba2 rasa rajin nak pi library. Padahal stay kat library pon bukan buat kerja sangat pon, sembang ja lebey. Aku yang bukan kaki study pon la ni dah reti nak study, kiiki (agak boleh dapat pointer 3.7++ tak kali ni?)
 
ps:Aku compare penulisan aku sekarang dengan zaman 2009/10, aku rasa aku sangad la TAK MATURED...!JIWANG LEBIH...!GEDIKK...! dan BAJET COMEL...!!! hahaha, nak delete la post2 lama yang aku meroyan tak tentu pasal...(''-___-)*delete



a picture kudos to:stevemacaulayphotography.com

Monday, February 11, 2013

oppa duk buat staill~



Sumber berita:PSY for BN?


Apa ni Arip?tiba2 nak sembang pasal politik tiba-tiba? haha..mana ada politik wey.. PSY kot? hehehe oppa gangnam stail, oppa duk buat stail hehehe~

ps:/xberani den nak bincang politik kat sini, kang kena buang negara den nak menetap kat mana? Bangladesh? :)

Dalam buku hitam...

Hari tu aku tak ingat lansung psal tutorial yang madam bagi.. haha ingat xpayah hantaq bagai, so aku tak buat lansungla. tup-tup dia mintak..

cuak habeh la aku dengan member aku ni, pakat cepat2 nak salin2 jawapan dari orang ramai, haha

yang agak poyonye aku ni, kerja yang aku tak siap tu aku salin dalam buku hitam aku..err diari?hahaha,...yang akhirnya aku hantar kepada lecturer aku tu la..hahaha bodo

yes i said that.

so..
cerita tentang aku dengan dia tu aku on hold dulu la..memang tak dan nk mintak kat madam semenjak dua menjak ni...

ps:dah berkurun dah aku tak tulis jurnal..rindu beb rasanya..-.-