Followers

Sunday, August 29, 2010

menjelang 10 hari terakhir

10 fakta menarik ramadhan ini:


10-pusat2 membeli belah terkenal dah mula menganjurkan sale2 hari raya dan end of the year sale..

9-dah buat sale..siap pasang lagu2 raye kuat2 lak tu...waaaaa..nak balik..T.T

8-kapel2 dah tak segan silu nak keluar pegang2 tangan,pelok2 cium dengan pasangan masing2..mcm orang tua2 kata,anak2 jin dah tak kena tambat dah..bos2 dia ja kena tambat...^^

7-dekat facebuk semua dah ''tak sabar2 nak balik raya...heheee''^^tak pon tengah membilang hari nak balik raya...peh kuatnya semangat korang..tulis status sampai kira saat2 lak eh..

6-bukan dekat FB ja..kat blogger pon sama..ada tulis post pasal kampung halaman..hehe macam watashi ja..^^ada tulis post teringat dekat masakan mak dikampung..aduiii

5-yang duduk asrama dah sibuk melalak lagu raye dimana saja..mase makan,...mase mandi...mase nak tido....mase tido pon kencang!!..^^

4-jap2..nak raye kena ada baju raye ke??kenapa semua sibuk tanye warna baju rayer watashi ni ha???ok2...watashi taun ni baju melayu kaler golden brown yer..

3-majikan2/bos2/atok2/ibu2 semua tengah tepuk dahi mengira berapa banyak duit raye nak kasi kat anak2...adui kopak2!!

2-tiket2 dekat stesen bas semua dah habis sudah....almaklumla...semua dah beli tiket tu sebulan awai..ambui...semangat giler!!

1-haha,ada gak boypren2 tengah mesej aweks2 nyer nak set masa dan tempat nak beraya nanti..tepi tasik kulim??oi..raye la oi raye..jangan tibe2 jadi pesta liar!!^^


**************
aaaaa..a.aa
dah tinggal 10 hari ja lagi nak raye..eh...10 hari lagi berpuasa..hehe
asyik kire raye je..

p/s:watashi tak layak ar nak cakap ape2 sal tarawikh..sebab watashi mengaku watashi bukan penuh pon tarawikh tahun ni...kadang2 lepas isyak terus terbungkang atas katil,..ngee jangan gelak..korang pon same..^^

Friday, August 27, 2010

speaking test

assalamualaikum,
pagi ni watashi nak cerita dekat omai tentang ''speaking test''.

ok ok..watashi tau ada omai2 yang dah tau pasal speaking test ni..ada pulak yang taktau..biar watashi bagitau format speaking test ni dulu.hai.

omai akan dipecahkan kepada kyuudan seramai 3-4 orang..renchuu ni akan diberikan satu topik dan masa 2minit untuk persediaan..

omaiwa kyuudan diberi masa 15 minit untuk bercakap tentang topik tu..estimated time seorang dalam 5 minit lah..

*****

long story short,
watashi pon kena jugak speaking test tu..
panik jugak bila nak bercakap omputih lagi tu..
watashi punya topik aritu adalah

''education is the most important in a successful life''

pehh..macam tittle cerita taiwan lak

easy fortune happy life... 
^^... watashi domo daisukine...^^
kalau zek zukhairi bace sah2 gelak guling2 dengan sentence structure aku..^^

ok back to the topic..

watashi rasa tak sampai 10 minit watashiwa kyuunan dah habis buat presentation..watashi tak berani cakap lama2 sebab madam dah awal2 kasi warning

'kalau ada team member yang DOMINATING...dia pon kena tolak markah.'
r u clear mr koru?..

tak ke cuak..

takara,watashi cakap apa yang patut watashi cakap..walaupon bile time nak keluar tu pemeriksa2 dua orang tu tengok semacam ja kat watashi..eii watashi rasa nak balas je balik pandangan pelik diorang tu..!!!^^yada yada..wakata
mcm mr bean x?
*****

p/s:seminggu lagi dah nak raye..watashi tak sabar nak makan lemang...ketupat..meruku...murtabak..eh...terlebih sudah..

watashi domo daisukine..!!LOL

dictionary:

kyuudan-group
renchuu-bunch of people
watashi-me/i
omai-you
omaiwa-yours
watashiwa-mine
yada yada-bla bla
wakata-not bad
domo-really
daisuki-like^^

Thursday, August 26, 2010

kulim watashi aishiteru!

waa..tibe2 lak speaking jepong ni pagi2 bute ni..tahu la baru lepas tengok anime nak nunjuk lak eh..nanti zek zulkhairi datang kasi tazkirah dalam bahasa jepong ni baru tahu..^^joking2

 *****
 hah,jam besaq kulim!^^femes noh?
*****

kulim watashi aishiteru!

kenapa?sebab watashi suka duduk kulim..orang kat sini semua baik2..tempat pon tenang je nak duduk..kalau bawak kereta pon nak bawak slow2 pon boleh..pehh..memang terbaik dari bijan..o.O?

adui,omaiwa baru duduk petaling baru 4bulan la..dah homesick ke?

hehe..^^betul gak..tapi watashi tak dapat lupa saat2 bersama watashi punya keluarga tersayang..time dulu2 kena marah sebab tak bangun sahur..time dulu2 buat2 demam takmau pi sekolah..time dulu2 stayback lepas kelas sebab nak makan nasi ayam depan sekolah..time dulu2 sembang dengan pak guard sampai petang..pehh..watashi rasa kimochi(bukan sejenis makanan okeyh!)

takara,watashi rindu gila2 dekat kulim.!

as for now,watashi tengah spending time with family during this 4 days break..harap2 boleh la hilang sket rase homesick tu nanti..^^

p/s:watashi rase kesian lak..ada kawan2 watashi tak balik2 dari first time masuk IIUM..watashi atleast dah dua kali balik kulim..takara,time raye omai akan lebih bermakna bersama keluarga omai yang tersayang!!


kamus dwibahasa:
watashi-saya
omai-kamu
takara-oleh sebab itu
kimochi-rase best

Wednesday, August 18, 2010

tak kawin lagi?

yeah hari ni habis sudah quiz fizik aku kali yang ketiga! hehe, dan hari ni gak akan habis assignment english tahunan aku ni..!argh!lega lega!lepas ni boleh la fokaus nak raye kan..?^^

 waaa...akular raksaksaa!~~
lecturer-lecturer aku yang tersayang semua cakap... 

jangan fikir duduk kat universiti ni macam dekat sekolah menengah.. university level is like ur profession.. study is your work and good grades are your salary...**okay yang sentence last-last tu aku tambah sikit...baru sedap sikit bunyinya tak?^^

jadi seperti yang dikatakan oleh lecturer aku tu tadi, kita study sekarang ni macam kerja..studying is a career..profession..lecturer is your supervisor, you is your own boss ,your friends are your officemates and good grades is your salary.. tapi tak pulak dia bagi tau exam tu apa dia..pelik betui omputih omputih ni..

sebenarnya yang cakap semua tu nak bagi semangat kat yang malas nak belajar ni..macam kalian..=)..
sebab sumtimes aku pon naik malas sera nak belajar...lebih baik ambik laptop,pasang wayar, ONLINE...tak pon,,duduk,baring TIDO...hehe..pemalas gile aku ni,..aku bace lagi karya2 omputih yang kebanyakkannya dah bergelar doktor2..ada yang memang pakar psychology tulis satu ayat yang bagi aku seribu satu makna.....

think twice

kenapa dengan think twice ni?adakah ia jenama baju daripada cerita jepon?


think twice ni maksudnye..pikir balik..contoh yang terbaik..korang dahla bangun lambat...mandi pon tak lagi...pastu ade kelas pagi pulak...dahla lecturer tu tue,...tak lawa..mulut takde insuran..kalau g lambat je mesti kena bebel...bebel bebel bebel...

think twice..

fikir balik..kalaula korang tak g..korang dah terlepas satu part dalam subjek tu yang penting2..nak exam nanti baru kalut nak cari buku...quiz lak tunggang langgang...jawab sumer spontan je..habis carry mark korang nanti mase final exam...pastu nanti tahun2 depan pon korang nak ponteng lagi..sampai nak graduate pon tak cukup pointer...malu je kat mak bapak korang...atok nenek korang anta korang jauh2 dari kelantan..terengganu.johor baru..johor lama..kedah..penang..sabah serawak ka..penat je..habis duit mak ayah korang..nak antar korang kene jual tanah..ade jual cincin kawin..ade jual lembu kambing nak kasi korang belajar ...ah?tak malu kah kamoo...??tak maloo kahh??


kalau tak pon....mane la tahu kalau lecturer tukar ke..lecturer cun2 datang...TAK KAWIN LAGI?macam iklan HOTLINK la pulak.....aishhhhhhh...**dengan pantasnyer korang bersiap dan pergi kelas..tak mandi pon takpe,....janji TAK KAWIN LAGI?!^^okeyh2 tak lawak..






p/s:aku pon da banyak kali tak masuk kelas..bukan ape..sebab kadang-kadang kite sebagai manusie ni..tak dapata lari daripada tidor yang tak mencukupi..time kelas gak time untuk topup balik time tidurku....hahahaha..jangan maraa..~~^^

Sunday, August 15, 2010

oo..tak puase...

okeyh.. sampah dah buang baju dah cuci loker dah kemas katil da ready laptop dah buka berokband da pasang..

orite nak tulis hapa yer.....^^

jap..
fikir..
fikir fikir...
fikiirrrrr...**otak,berjalanlah kamu..

jangan jeles...jangan jeles..."__

*ting..dapat idea.

 ^^credit to image developer kampungsesak.blogspot.com

SELAMAT BERPUASA ESOK.!!DAH NAK CUTI AKHIR TAHUN NI!!^^

Friday, August 13, 2010

Ape Niatku Nak Berbelogging?

^^seronok rasa bila boleh online lama-lama and boleh update belog ni lagi..selama ni asyik edit-edit layout je nak kasi lebih interaktif...la konon..^^


dah lama tak menulis belog ni...makin merepek pulak ape yang ditulis,...kadang-kadang tu entah ape-ape je aku tulis dalam belog..sorry yer..koru ni sekarang sibuk dengan kelas..dengan homework dan tutorial yang bertimbun-timbun tak siap..tapi dah hujung minggu ni boleh la relaks sikit..lepak kat starbucks..makan hor fun kat old town, main game bola sampai pagi pastu sambil pikir-pikir idea nak tulis belog.

koru ingat lagi masa awal-awal koru nak bina belog ni..masa tu koru letak name penglipurlara92.blogspot...template gune yang greenday siap ade rainbow-rainbow sumer..haha..zaman mude la kata kan..~

KENAPA AKU START buat belog ni...?time tu zaman mude kan...asyik nak fikir pasal NUFFNANG je..duit duit duit...dah macam MR CRAB da pulak daaa...

boleh dikatakan tiap-tiap hari la koru online semata-mata nak kasi duit NUFFNANG tu naik..promote situ sini..masuk FORUM ...join GengBlogger ..nak KAYE..nak DUIT nak FEMES!!!

tapi,

itular,bile koru fikir-fikir balik..adakah sekarang ni da dapat dah ape aku nak?follower dah 276 skang ni duit NUFFNANG tak boleh CASHOUT lagi..

nak kata FEMES..tanye makcik jual air kat bazar pon tak kenal aku lagi...^^

so aku fikir-fikir dan fikir..lebih baik aku tumpukan hasil belog aku ni...aku jadikan satu hasil seni...hasil karya tentang hidup aku..

yela,manela tahu dah tue-tue nanti aku bace balik belog aku..

^^oo..tak sangke dulu-dulu aku suke tulis belog kan...^^

hahaha,,pelik la aku ni..

hah,dah panjang menjela aku menaip ni..seronok sera lak sekarang...so,kepada belogger yang baru nak naik tu...GANBATTE!aku pon skang dalam niat nak tambah lagi follower..300..!!!!LAGI SIKIT JE LAGI!!!~~

ps:terserahla..ni pendapat aku..kalau korang set niat nak belogging sebab nak dapatkan DUIT,FAME DAN GLORY...ITS UP TO U..^^

Thursday, August 12, 2010

Lelaki baik untuk Wanita yang baik-Ustaz Zizi

lelaki baik untuk wanita yang baik.-Ustat Zizi Zarimi
 ~.^

mestila..
lelaki baik HANYA untuk WANITA YANG BAIK..

kasi caps lok sket nak kasi BUKAK biji mate korang,...=D

wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah..-lagu Nasyid..

mesti korang2 yang tengah single tu asyik terpikir kan..
bilela aku nak dapat pakwe macam Rosyam Noor tu..
bilela abg Fahrin nak gode aku..
Dato K...eh kk terlebeyh suda..

*****
alkisahnya,

ade sorang hamba Allah ni (A) yang sangat malang..satu hari dia jatuh cinta sama si (D)... A memang dah lama suka sama di D tapi D ni wat2 dono je...

di satu hari,
A terima satu mesej daripada D...D memang sudah lama tahu A sudah lama menunggu cinta oleh D.. D berhubungan dengan A.. dan D mengatakan dia juga sayang sama A...A gembira dan..menerima cinta D ...bak bintang jatuh ke riba...

selepas beberapa lama..
A dan D berjumpa... seperti biasa... dan mereka begitu gembira seperti sepasangan kekasih yang bahagia/...dalam pada itu...D memberitahu A yang selama ni D dah lama bermain kayu tiga kepada A...A tergamam...selama ini dia ingat D sayang hanya padanya saja...

mereka berpisah tetapi satu hari...
D berhubungan dengan A....berkata dia sudah tidak lagi bersama temannya yang lama..D ingin semula kepada A dan meminta rujuk semula..A...setuju...lemahnya hatinya untuk menolak pujukan dan rayuan lelaki...

namun lelaki crocs itu tak berhenti disitu..
peluang diberikan oleh A disia2kan kerana A telah nampak D keluar dengan orang lain...D untuk kaver malunye...berkata kepada orang itu.... dia tidak ada sebarang hubungan serius dengan A....dan kini meniggalkan A sendirian....

*****

wujud lelaki sebegini buat haty aku panasss..~!
tapi awas!
memang ramai lelaki mcam ni kat dunia yang bulat ni...

aku merujuk kepada ustat Zizi selaku lecturer Understanding Islam aku..

dan ayat yang keluar daripada mulutnya adalah/..

''lelaki baik hanya untuk wanita yang baik...''

kenapa?adakah A orang yang jahat?adakah A sahaja yang perlu dipersalahkan dalam hal ini...???

''tidak..kerana lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik...dan untuk mendapat yang baik itu adalah yang TERBAIK...!~~''

sah2 korang tak paham kan...
















TERBAIK!!!


ps:aku saje je nak kongsi ayat tu...
sebab rasanya ramai yang dah mengatakan diri mereka tu tak laku la...
takdak orang nak kat depa la...
itula...inila...

btw,
setiap orang ada jodoh masing2..
jodoh datang dalam banyak cara..
classmate boleh...lab partner boleh..
kakak jual air kat bazaar boleh...mane2 pon boleh...

tapi

learn to accept than judging.....(^___^)tak paham agi??

notakaki:

ulang banyak2 kali

''learn to accept than judging''
''learn to accept than judging''
''learn to accept than judging''
''learn to accept than judging''
''learn to accept than judging.....'''

kalau tak faham lagi tak tahula...