Followers

Monday, May 17, 2010

Xbox 360 versus PS3

assalamualaikummm,

olrite kali ni koru nak kasi review tentang  konsol2 yang koru sangat2 idam2kan sejak azali lagik..(fuh!)

console 2 ape eh?

console tu satu hardware yang memang 'specialized' untuk gaming..

wah,indah nian bahasa melayuku..XD

picture:

xbox360 arcade package


Playstation 3


apa beza xbox 360 dengan ps3?

sebab ramai mesti dah pernah dengan franchise Playstation kan..jadi yang paling hangat sekarang ni orang guna PS3..
PS3 ni dia ada ''sedikit'' perbezaan daripada Xbox360.,hanya dalam resolution/gameplay dgan harga saja..

Resolution:

nfs carbon

Xbox360 ni ada resolution yang lebih detail daripada PS3.resolusi yang lebih tajam..dan lebih detail lah memang ada pada konsol Xbox360 daripada PS3.

COD:Modern Warfare

Kalau dalam bahasa mudahnya,Xbox ada gambar yang lagi terang dan realistik daripada PS3..dalam sesetangah game macam Modern Warfare dengan Splinter Cell,

Spiderman 3

gambar yang lagi jelas banyak membantu sorang player tu dalam gameplay dia..=)

Gameplay:

Macam kita tahu..Siri2 Playstation ni ada butang2 analog yang terdiri daripada segitiga(triangle),x(X),bulat(circle),petak(square)..dan ada dua joystick serta L1,R1,L2,R2..=)

sesetangah game macam Resident Evil 5 ada perubahan button dan gameplay untuk siri PS3 dan Xbox360.

Xbox plak ada button X,A,B,Y..dua joystick dan Left Trigger(LT),LeftBumper(LB),Right Trigger(RT),Right Bumper(RB)..


Harga:

hah,ni yang semua orang tunggu ni..kalau review,kita mesti cari part harga kan..ok2 sabar2,sebelum koru bagitau sal harga,koru nak gtaw,yang Xbox dengan Ps3 masing2 ada kelebihan dan keburukannya..

Xbox 360 (ARCADE): Apprx RM1150.00

Xbox 360 (PRO):Apprx RM1350.00

Xbox 360 (ELITE):Apprx RM 1500.00

manakala,

PS3 Console (80GB)  = Approximately RM1650 
PS3 Console (60GB)  = Approximately RM1600 
PS3 Console (60GB)  = Approximately RM1500 
PS3 Console (40GB)  = Approximately RM1550 
PS3 Console (40GB)  = Approximately RM1350 
Controller = RM120-RM165 

price watch PS3 (edwardkhoo.com)


******


p/s:koru fikir la..
sometimes harga dia ni tinggi disebabkan waranti..jadi
the more you spend is actually
the more you save..=)

p/s/s:2/3 orang yang main game adalah lelaki,..
tapi tak semestinya perempuan tak main game kan??
pandai main kayu tiga je..XD


12 comments:

  1. wahh..mr gadget la nih

    ohh terasa diri ini terlalu 'lama'

    ReplyDelete
  2. eh tadela..cuma nak kasik review je..koru minat ngat menda2 konsol ni..=)

    ReplyDelete
  3. hehe,xpandai main game dan tak minat game ;)

    ReplyDelete
  4. koru..lmenye aku tak mnapak ke blogmu
    bz sket lately

    aku ske design xbox, cm macho je..hehe
    ko wat la review wii plak
    aku cam minat je sbb mcm real je
    kne gerak2 ms main
    hehe

    bpe ntah hrge die?

    ReplyDelete
  5. bab2 ni lionteen slow sikit..
    lionteen tau men je..hahaha

    ReplyDelete
  6. wow!!!
    gue xbape biasa guna xbox ni...
    joystick lain skit...
    tapi xbox tetap terbaik..

    ReplyDelete
  7. @rie:wii eh,best gak,insyallah koru try gather2 info dulu,nanti koru wat review..=)

    ReplyDelete
  8. @lionteen:takpe2 slow2 kayuh..=)..kalu tak thu aper2 tanyer sini..XD

    ReplyDelete
  9. @mie:memang best wok.!takpe dalam 10 minit main je leh mahir gune xbox..=)

    ReplyDelete