Followers

Monday, March 1, 2010

akibat main game banyak sangat


><"
assalamualaikum..
amacam tempalte baru akoo ne?ringan ke berat ke?
akoo tak puas hati sebab template ni kecik sangat.
tatau lar nak cari baru ke tak..

okeh cukup berleter.skang akoo nak start bincang pasal online gaming.
mesti korang pernah main game,tak kirala console ataw online ataw offline..
mesti lar,
kalau tak pun kata ya,nanti akoo tembak!!XD..ok tak lawak.

kalau yang main ps2,kalau beli cd mesti dia ada kasi warning kan kat belakang bawah sekali cover dvd tu..
depan pun ada.

contoh:
 ni cover depan

ni logo warning..

apa maksud T ....kejap M..??

macam movie ar..
ada U..18SG..18SX..18PL..
so game2 ni ada rated dia sendiri..

T-Teen..game macam bleach..naruto semua dalam category ni..
M-Mature..akoo main devil may cry..WWE vs Raw..rated M.
E-Everyone...ni semua leh main..Harry potter..Madagascar XD

slalunya akoo main games yang rated M..mature..bukan game ni ader lucah sangat pon..macam GoW ngn Assasin Creed pon rated M..sebab blood and gore yang tak leh ditonton oleh budak2 under 13..nanti nightmare malam2 XD..

tapi rated2 macam ni pon..
ada kat America,kes teenager yang guna senapang bapak dia buat RAMPAGE kat bandar..

rajin2 bace la yer..::

 LOL

jadi,alkisahnya,

main game ni boleh tapi jangan lebih had..

akibat terlalu banyak main game:

10>risiko rabun penglihatan:ni biasa sangat dngar..sebab nak tenung lama2 kat PC/Console tu memang sakit mata..blogging pon sama..

9>>risiko sakit jantung:ni akibat tak bersenam,bila dah syok ngt ngn game tu..nak bersenam agy ke??

8>.risiko sakit belakang:ada yang kata tak sampai umur 30 tahundah experience back ache..terutama yang online/main game sambil meniarap!!mengaku cepat!!

7>>speech disabilities:maybe..sebab korang memang berpandukan online games dan tak bersembang secara orally.jadi bila korang dalam real life..susah nak keluarkan pendapat.

6>>brain cancer??>>haha myth..

5>>reading disabilites.::sebab korang dah selalu tengok LCD screen ni..jadi susah kalau korang nak fokus kat buku..

4>>addiction:ni selalu sangat.kadang2 jadi habit suka main game online macam DOTA..RO..MAPLE STORY..

3>>tiggal solat..!!hah!!subuh korang semayang tak pagi tadi!!XD

2>>anti-social:kalau game console memang kita kan jadi anti-sosial..sebab semua interaction kita dalam televisyen ja..kalau online leh a sembang ngn kawan2..XD

1>>SUDDEN DEATH::tengok artikel kat bawah..ni sebab korang tak tidor..tak makan..tak mandi..akhirnyabdan korang takleh tahan dah..mati terus..XD

masuk bbc agy kot!::xD
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4137782.stm

notakaki:taksilap akoo..kita kena stop main game setiap satu jam..sebab nanti otak korang over-working..dan korang akan experience extreme exhaustion ....dengan tu korang akan jadi sangat LAPAR dan LETIH..kalau bercadang nak diet...BERHENTI ONLINE LAMA2-pedoman sendiri

p/s:akoo tahu ramai tak minat posting ni.
.dahla tempalte ni compact semacam.
.insyallah akoo cari baru nanti..

6 comments:

  1. Heh...maen game bnyak bebaikkan per...

    1. Release tension: bleh tembak orang tanpa kne tahan polis

    2. Sesetengah game bwat borang berfikir erta mengasah minda sprt puzzle dll

    3. Sesetengah game menambahkan pengetahuan korang; cam Tomb Raider...game ney membutkan aq tertarik mengkaji sejarah kerajaan silam dunia prt atlantis dll

    argh...bnyak g r....XD

    ReplyDelete
  2. nasiblah saye jenis tak suka main game.hehe

    ReplyDelete
  3. @rathiqah:larr..tak boring ke tak main gme?

    ReplyDelete
  4. Best owrrr main game , game paling ganas Harvest Moon .

    ReplyDelete
  5. @touya:weh perli akoo ka XD??

    ReplyDelete