Followers

Saturday, February 6, 2010

CAPTCHA

meluat gila aku dengan CAPTCHA ni..ya la..nak hantaq komen pon kena taip,nak follow pon kena taip lagi..nak ping blog pon kna taip.><"

rimas betui..ok,apa tu CAPTCHA?

"Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart."
 by Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper, and John Langford

kenapa manusia-manusia ni cipta CAPTCHA?sistem CAPTCHA ni baru je wujud tak silap tahun 2000,bila orang semua sibuk dengan Y2K masa tu,
CAPTCHA gak berfungsi sebagai bot filter,ringkasnya,dia tak mau bagi bot/computer generated user ni suka2 hati hantar SPAM kat blog anda..

CAPTCHA ni ada ARTIFICIAL INTELLEGENCE dimana,setiap perkataan tu ada susunan yang random.sebab bot tak boleh nak identify mana satu perkataan yang akan keluaq.tapi sekarang dunia dah maju,aku rasa bot boleh kot..,XD

bot ni korang nak tau banyak digunakan oleh nerdos/nerds kat US and Japan especially..bot ni lebih kurang macam CENTERMAN untuk otaku2/nerd2 ni nak hack dalam satu2 sistem..contoh,online game..COUNTER STRIKE kalau ada bot,hacked dia boleh set GOD MODE.kirenyer,..tak BOLEH MATI lar..

bot ni gak untuk setengah orang guna nak level up character dalam online game macam MAPLE STORY,RAGNAROK,FIESTA...dll..so,walaupun user2 ni tak online,bot ni akan MAIN untuk diorang..dan penggunaan bot dah bagi banayk kerugian kat syarikat2 online gaming macam GAMEFLIER malaysia..

penggunaan CAPTCHA gak elakkan kita daripada SPAM yang berlebihan..ada yang suka sangat hantaq LINK BENDA2 TAK TENTU HALA kat blog kita..jadi,CAPTCHA ni jadi penyelamat dunia siber kita harini..LINK2 yang tak DIPERCAYAI ni boleh kasi virus kat PC kita,atau it is anOPEN DOOR for other user to access our personal account/data..kalau lah,dalam PC kita ada semua nombor2 akaun atau ada perisian yang manage pasal duit2,otaku2/nerd2 dah dapat HASIL daripada TREASURE HUNT depa.last2,depa bagi PRESENT lak kat kita...cacing,TROJEN macam macam ada...

JADI..walaupun se MELUAT mana kita dengan CAPTCHA,sebenarnya dia nak cover privacy kita sebagai user,dan policy syarikat dia jugak XD..so,luangkan la masa sikit nak taip2 CAPTCHA.ADIOSS... 

No comments:

Post a Comment