Followers

Saturday, August 15, 2009

Blog:15 August 09

Topic:Cubo-maniac!!


salam
ok,hari ni aku nak share
formulae ngn cara2 nak settelkan
Rubic Cube ni..
ni sebab
aku baru je blajar menda alah ni..
tak silap baru seminggu dua..
ramai orang yang da tahu pasal nak settel ni..
just idont care..
saper yag nak tahu..sila baca keterangan dibawah..


Step one:

Shuffle cube ni teruk2!!!

Step two:

ok dalam menyelesaikan cube ni..
ada banyak rule dan step dia..

bila aku type Ui,-Up Inverted..
ok?
Ri?Right Inverted..
Fi?Front Inverted..

Ui-Up inverted
Fi-Front inverted
Di-Down inverted
Li-Left inverted
Ri-Right inverted

ok..
example:
U is always turning clockwise(ikut arah jam)..
so,
Ui is always turning anti-clockwise(lawan arah jam)
....
xpaham..?
g tgk jam analogue..

Solve the first base..
(Step ni mmg xda cheat,kena pandai2 susun..)

Step Three:

Solve the first layer..!!

Step 4:

ok,bila First layer korang dah siap..
dia ada 2 kemungkinan,
samaada blok itu,
nak ke kiri/kanan,
kalau nak ke kiri,guna LEFT formula..
kalau nak ke kanan,guna RIGHT formula..

LEFT formula:
Ui,Li,U,L,U,F,Ui,Fi

RIGHT formula:
U,R,Ui,Ri,Ui,Fi,U,F

Step Five:

ok bila dah settel 2 layer..
pusingcube tu
bagi warna yang korang settel tu duk kat bawah..(base)

pastu kena buat TopX dulu kat atas..baru Tank!!

TopX:
F,R,U,Ri,Ui,Fi

Tank:
R,U,Ri,U,R,U,U,Ri,U

Step Six:

now,
bila korang dah dapat TopX dan Tank yang 'homing',
check cube korang..
semua warna dibucu2 tak matching kan??
korang tgkk..
cube ada 3 warna..
tgk kat bucu..
kalau warna2 yang ada kat bucu tu,
matching ngn kaler kat top layer/layer2 tepi..
means Matching..!!!
ok??

tapi bile tgk2 kat bucu lain.?
xmatching..
so buat formula Side.

Side Formula:
U,R,Ui,Li,U,Ri,Ui,L

buat sampai semua matching!!!

Step seven:

ok bila semua dah matching..buat Magic!!



Magic:
Ri,Di,R,D..

BUAT SAMPAI SEMUA DAH HOMING!!!

SIAAPPPPP!!!!

4 comments:

  1. weih aku still tak paham..!! kau ajar aku face to face la senang.. T_T

    ReplyDelete
  2. waa.da lama carik formula neh.
    but now.seyes ta paham.xda yang lebeh simple.:))

    ReplyDelete
  3. [jai jezz]:jom2 face to face


    [ayie a.k.a Nyei]:lol..jgn pening2..

    [eyka]:hehe..xterer nak nerang loh..

    ReplyDelete