Followers

Monday, February 17, 2014

#364

Assalamualaikum wbt.

Dear readers,
Dah dua bulan blog ini terbiar, jadi saya sajikan sekeping entry blog untuk tatapan umum. Banyak yang dah berlaku bila mula semester baru, tahun baru, azam baru dll yang baru. Berat pon dah berkurang dan blood pressure pon dah di tahap normal (yes,lepaih ni boleh dah donate darah!)

Tak banyak yang boleh dibangga kan pada masa ni sebab baru 2bulan punya usaha. Cuma saya banyak syukur sebab apa yng saya buat taklah sia-sia terus. Mula sekali, masa awal-awal nak ikut gaya hidup sihat macam sekarang sebab rasa tekanan pada bahagian kira dada saya. Dah rasa macam simptom sakit jantung. (Yala, dah lah obese, smoking sikit2, hbp pulak..)

Sakit tu macam ada rasa tarik dekat dgn dada kiri. So, teruslah saya pakai baju sukan yang ada dengan seluar trek dari siri BIG semester satu dulu, jogging dekat Tasik Putra ,Kulim. Awal-awal perit bai, muscle sore,letih ada rasa nak pitam pon ada. Saya tahan sampai lah tamat cuti semester yang lepas.

Mula semester baru,1/1/14 saya ikut kawan saya yang giat dengan gim untuk buat fitness dgn lebih detail lagi. Alhamdulillah sampai sekarang tak hilang lagi semangat dari tahun lepas. Matlamat saya senang, fitness. Nak body sado ketak-ketak tu lain cerita. Bila dah fit nanti ni, penyakit pon kurang, letih kurang, makan kurang, tidur ja lebih hehe.

Setiap kali saya rasa macam mau give up, saya ingat ayat-ayat ni. "Everytime u wang to give up,remember why you started"

Terima kasih sebab dah baca sampai sinj. Dah malam ni typo berteraburan. Selamat malam.


Tuesday, December 31, 2013

#363

Assalamualaikum wbt

Dear readers,
Tak tau mood apa yg datang malam2 cenggini sampai boleh nak karang blog. Tapi rasanya mcam nak share sesuatu dengan readers, something yg tak semua yg tahu dan untuk sesetengah orang xmau ambil tahu.

Teori: Setiap individu berubah setiap 5 tahun. Betul ke bohong?

Baru2 ni, saya ada jmpa dengan kawan dari sekolah menengah. Tak tipu la, daripada buddies dulu sekarang dah macam stranger. One in the science course another in language. Tak bnyak yang sama nak buat sembang hnya mampu imbau kembali kenangan masa kat sekolah dulu mcm na.Kadang2 memori yg kita imbau tu, yang lawak untuk kita tapi tak lawak utk org lain.

Proceed.

Apa yg merunsingkan saya cuma, macam mana hubungan boleh jadi sangat jauh beza dalam masa 5 tahun? Pernah tengok cita The Vow? Macam mana dalam 5 tahun heroin tu boleh.. jumpa suami dia(channing tatum) dan berubah cara makan, cara hidp dia sampai tera tu.

In the end of story, everything happens 4 a reason. Macam mana kita hidup tak sama dengan org lain. Hubungan yg ada sekarang pon xsemestinya kekal sampai bertahun2 ( except if you are too awesome kan.) Jarak juga boleh mengubah seseorang, btemu dengan kawan2 baru masaalah baru..dan itu yg dipanggil a start of a new life.(bukan herbalife..kiki)

In the end though, its an art of life to let go. New things to come, new challenges to handle and more of it are coming every single year...

Dari sinila kita kena blajar, how to appreciate what we have before appreating something we had. A relationship, a friendship, a piece of jwelery or a valueable thing.

Happy new year. Have a great year 2014. May Allah bestow blessings upon us. Amin.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 30, 2013

#362

Assalamualaikum

Hi readers. Hari ni dah 31/12/13. Satu kaki di tahun 2013, sebelah kaki lagi ditahun baru. Persoalannya, kaki mana yang kita langkah di tahun baru ni. Kaki kanan ka kaki kiri? Adakah semua readers sibuk bikin satu lagi azam tahun baru, atau masih lagi konfius nak buat apa untuk tahun depan, bukan?.

Pergi melancong,hong kong, korea, japan. Beli ps4, dengan game2 yang baru,skriting mekap2 kereta. Ekjos broom2.. tak pon..nak tingkatkan produktiviti kerja, dapat kenaikan gaji, lagi best dapat bonus tahun baru , kasut baru, beli rumah kat Sri Hartamas(kat mana tu..) dan macam2 lagi kan.

This is how it works, we plan, Allah decides. Tapi hati2, bukan semuanya kita berserah kpada takdir, ada usaha ada ganjarannya. Saya tak mau olah banyak sebab kawe buke ustat demo, deh.

Senang cakap, usaha macam hidup 1000tahun , beramal macam mati esok hari. Ceeyy

Ps:// pagi2 buta dah ada renungan bersama. Dah2 tido2

Published with Blogger-droid v2.0.10