Followers

Wednesday, February 15, 2017

#002

Termasuk hari ni dah masuk 3 bulan aku meninggalkan tabiat maladaptive daydreaming aku tu...mula2 susah sebab rasa macam dah ketinggalan sesuatu benda yang sangat bermakna buat aku hahaha.. tapi bila difikirkan balik, sebenarnya semua orang daydream (berangan) cuma kita tak tahu ja..

jadi lepas tiga bulan, aku rasa mcam fikiran aku lebih tajam sebenarnya walaupun dah tak practice ''simulation'' mcam dulu. aku pikir lebih kepada macam mana nak process satu information satu demi satu pastu bila bercakap dengan orang aku dah kurang berfikir dah hahahaha dah xmalu dah nak cakap lepas...cakap rembes ha aku bercakap lagi mudah.. dah tak perlu filter satu satu dah senang kan?

social anxiety tu ada lagi kat dalam diri aku ni.. sebab memang dari dulu cek pemalu.. sampai kalau ada awek lalu tepi pun aku tiba2 defensive mode tiba2.. padahal awek tu x cakap pun ngn aku apa punya orang kan aku ni.. gahaha skang leh rilek rilek pikir benda lain macam... mcm na nak up MMR dota 2 aku kan... mcm mana nak up GPM/XPM aku..item apa nak beli hahaha senang..

trigger? memang ada.. setiap kali aku tgk instagram orang tu orang ni aku memang triggered nak daydream..sebab dah biasa kan.. tgk life org tu hebat, mewah sapa tak mau kan. so, senang ja aku punya solution.. aku unfollow orang2 tersebut dan aku follow member2 ja, bila tengok life member aku..takla rasa triggered sangat kan haha life lebih kurang dengan aku ja..kerja part time, menganggur, tak ada awek hampas ja semua so aku xla nak daydream life orang mcm tu an? :D

satu demi satu perangai buruk aku dah lepaskan.dari bedal makan nasi dua pinggan tiap2 hari aku set time makan betul2.. nak bedal nasi dua pinggan sekali setiap bulan ja.. gym pergi bual dengan orang,.. bual kosong ja jangan bual lama2 kang tak workout pon ha, jumpa member2 lama tegur balik tanya kawin dak lagi,..jumpa cikgu lama2 sembang pasal nak jadi cikgu mcm mana perasaaan,.. tips2 guru baru kan kiki.. daydreaming pon dah takdak..lagi baik aku pikir pasal game kurang2 tak kacau hidup orang walaupun AXE feeder tadi.. bangkai betul..smoking ada sikit2 lagi..boleh dah nak stop tapi pagi2 tu jadi sasau sat la ha...lain2..awek..

ha cinggay memang susah la mat. lek lu.. bedal makan roti milo 2 keping luh nanti kita pikir pasal cinggay..hahaha orait geng tu ja update dari aku goodluck have fun

Monday, November 21, 2016

Journal 2016 #001

#1

Maladaptive daydreaming

Being able to fantasize is an experience that is out of the world. We create another world in our fantasy and live there like we own them! A sweet escape for a very stressfull reality life we had. Started since i was a child because i have nothing else to do.. extreme boredness.. then i thought that it is nothing wrong with it too.. However, i found out that in the end of the dream..the dream ends with very similar ending, either breaking up with the person, a marriage that goes nowhere, or even death! Im stuck in a loop where the dream is no longer helping me to be able to be creative, yet destructive to me. It is hard to fall asleep without the fantasy, it is harder to get up and do what i need to do daily, like getting a shower, go lunch or dinner and even mentally restrining myself from communicating with others because of the fear of rejection, which i always have in those dreams...

This my friend is maladaptive daydreaming.. 

Its been two weeks since i quit md, and yes i feel the emptiness that ive never felt before.. i feel lethargic my mind dont wander and working like it used to.. we need watching tv and listening to music just keep triggering my mood to go back to md..maybe im going mad?

But on the other side.. i feel that i can get a better sleep at night.. i started writing journals that i never able to do so since how many years ago.. ive picked up the hobby of playing online games.. instead of playing offline games because i need interaction with the other players, and give me no space to be alone and start md again.. 

I shall stop here now because that is all that i can think of right now.. hopefully this addiction can be completely gone in time.. goodnight 

Monday, February 17, 2014

#364

Assalamualaikum wbt.

Dear readers,
Dah dua bulan blog ini terbiar, jadi saya sajikan sekeping entry blog untuk tatapan umum. Banyak yang dah berlaku bila mula semester baru, tahun baru, azam baru dll yang baru. Berat pon dah berkurang dan blood pressure pon dah di tahap normal (yes,lepaih ni boleh dah donate darah!)

Tak banyak yang boleh dibangga kan pada masa ni sebab baru 2bulan punya usaha. Cuma saya banyak syukur sebab apa yng saya buat taklah sia-sia terus. Mula sekali, masa awal-awal nak ikut gaya hidup sihat macam sekarang sebab rasa tekanan pada bahagian kira dada saya. Dah rasa macam simptom sakit jantung. (Yala, dah lah obese, smoking sikit2, hbp pulak..)

Sakit tu macam ada rasa tarik dekat dgn dada kiri. So, teruslah saya pakai baju sukan yang ada dengan seluar trek dari siri BIG semester satu dulu, jogging dekat Tasik Putra ,Kulim. Awal-awal perit bai, muscle sore,letih ada rasa nak pitam pon ada. Saya tahan sampai lah tamat cuti semester yang lepas.

Mula semester baru,1/1/14 saya ikut kawan saya yang giat dengan gim untuk buat fitness dgn lebih detail lagi. Alhamdulillah sampai sekarang tak hilang lagi semangat dari tahun lepas. Matlamat saya senang, fitness. Nak body sado ketak-ketak tu lain cerita. Bila dah fit nanti ni, penyakit pon kurang, letih kurang, makan kurang, tidur ja lebih hehe.

Setiap kali saya rasa macam mau give up, saya ingat ayat-ayat ni. "Everytime u wang to give up,remember why you started"

Terima kasih sebab dah baca sampai sinj. Dah malam ni typo berteraburan. Selamat malam.